Załóż bezpłatne konto Zaloguj się Zaloguj się przez Facebooka
Kalendarz studenta: Brak wydarzeń na dziś
Polecamy: Główne założenia najnowszej nowelizacji Kodeksu spółek handlowych
Z ostatniej chwili...
Sonda Na którą aplikację się wybierasz?

Zwiedzaj i pracuj to program nie tylko dla studentów

5/5 z 1 ocen.
(kliknij w gwiazdkę aby ocenić)

Working Holiday Programme to przedsięwzięcie, w którym Polska uczestniczy od 2018 roku. Program ten pozwala połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli pracę ze zwiedzaniem i poznawaniem innych państw i ich kultur. W tym roku na młodych ludzi czeka pakiet 1,5 tysiąca wiz. Jeżeli planujecie tzw. gap year, ten program będzie właśnie dla Was. Jakie warunki należy spełnić? Do jakich krajów możemy wyjechać? Zobaczcie.

Zwiedzaj i pracuj to program nie tylko dla studentów

Do jakich krajów można wyjechać w ramach programu Zwiedzaj i pracuj?

 

Nasz kraj ma obecnie podpisane porozumienia z siedmioma państwami. Wraz z wizą do takich państw jak Chile, Argentyna (umowa wejdzie w życie w kwietniu br.), Korea Południowa, Japonia, Australia, Nowa Zelandia czy Tajwan, otrzymuje się pozwolenie na pracę, uzupełniającą pobyt wypoczynkowy. Należy przy tym dodać, że w przypadku umowy z Tajwanem,  z uwagi na międzynarodowy status Tajwanu, nie było możliwe zawarcie porozumienia w formie umowy międzynarodowej, lecz pomiędzy biurami handlowymi Polski i Tajwanu. Zasady udziału w programie polsko-tajwańskim są jednak w całości wzorowane na innych tego typu porozumieniach.

 

Warunki uczestnictwa w programie Zwiedzaj i pracuj

 

Osoby, które chcą skorzystać z programu "Zwiedzaj i Pracuj" muszą w szczególności:

  • posiadać ważny paszport, wydany nie wcześniej niż 10 lat przed złożeniem wniosku o wydanie wizy, posiadający co najmniej dwie puste strony, który zachowa ważność przez okres nie krótszy niż 90 dni po zakończeniu planowanego pobytu,
  • posiadać bilet powrotny lub wystarczające środki, by zakupić taki bilet,
  • posiadać wystarczające środki na własne utrzymanie w trakcie pobytu, w wysokości określonej przez właściwe organy państwa przyjmującego,
  • spełniać wymogi zdrowotne, określone w przepisach prawnych danego państwa,
  • zakupić kompleksowe ubezpieczenie zdrowotne, obejmujące opiekę szpitalną, zgodnie z przepisami prawnymi państwa przyjmującego.

 

Ponadto warunkiem jest, aby osoby te:

  • nie uczestniczyły uprzednio w programie „Zwiedzaj i Pracuj” organizowanym przez państwo przyjmujące.
  • miały ukończone 18 lat, lecz w momencie składania wniosku o wizę nie ukończyły jeszcze 31 lat.
  • w przypadku wyjazdu do Australii  przedłożyły w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oświadczenie (formularz online dostępny na stronie MRPiPS), na podstawie którego ministerstwo wydaje osobom aplikującym do programu zaświadczenia o treści uzgodnionej ze stroną australijską.

 

 

Ile wiz jest do rozdania w ramach programu Zwiedzaj i pracuj?

 

 Program "Zwiedzaj i Pracuj" jest rozbudowywany i w przyszłości oferta zostanie powiększona o kolejne państwa. Dziś młodzi podróżnicy mają już do dyspozycji w sumie pakiet 1,5 tys. wiz , z czego po 500 do Australii i Japonii, 400 do Argentyny, po 200 do Korei Południowej i na Tajwan i 100 wiz do Nowej Zelandii. Jedynie dla Chile nie ma określonego limitu wiz w ramach programu.


Źródło:
Oficjalna strona Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
 

wydrukuj

WASZE KOMENTARZE

® 2011 - 2019 SerwisPrawa.pl sp. z o.o. Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.